DNEVNI CENTAR HERCEG NOVI-AKTIVNOSTI OD KUČE:

 

Edukativna igra uz kutiju za jaja

 

 


Vježbe za poboljšanje hoda i ravnoteže:

 

 


Vježbe za održavanje pokretljivosti u kuku, koljenu, stopalu.
Vježbu odraditi jednom i drugom nogom, naizmjenično od šest do deset puta uz pravilno disanje.

 


Vježbe za jačanje mišića donjih ekstremiteta
Obje vježbe ponoviti šest do deset puta uz obavezno pravilno disanje:

 

 

———————————————————————————————————————————————————————

Vježbe jačanja misića trbušne muskulature:

1.Početni položaj na ledjima, koljena su savijena, dlanovi su ispod glave. Prije početka izvodjenja vježbe, udah na nos, dok podižemo glavu, vrat i ramena prema koljenima, lagano izdišemo na usta. Vježbu ponoviti od šest do deset puta.

1.

 

2.Početni položaj na ledjima, koljeno lijeve noge savijeno, a desna noga opružena. Desni dlan je ispod glave dok je lijeva ruka opružena pored tijela. Voditi računa o disanju, udah na nos, izdah na usta. Potrebno je desnim laktom dodirnuti lijevo koljeno, i obrnuto.

2.

 

———————————————————————————————————————————————————————-

Vježbe Kordinacije:

  1. Početni položaj na ledjima, noge su opružene a ruke su pored tijela sa dlanovima okrenutim na dole, u isto vrijeme povlačiti stopalo desne noge ka sebi i podizati dan lijeve ruke. Raditi naizmjenično sa lijevim stopalom i desnim dlanom. Ponoviti 10 puta

1.

 

2. Početni položaj na ledjima, noge opružene, ruke su pored tijela. U isto vrijeme podizati desnu nogu i lijevu ruku. Raditi naizmjenično deset ponavljanja.

2.

 

3. Početni položaj na ledjima, noge su opružene, ruke su pored tijela. U isto vrijeme desnom nogom i lijevom rukom krećemo u stranu. Vježbu raditi naizmjenično, ponoviti od šest do deset puta.

3.

 

4.Početni položaj na ledjima, koljena su savijena, ruke su opružene pored tijela. Prije početka vježbe udah na nos, a dok vježba traje izdah na usta. Potrebno je podići karlicu ( kukove) prema gore. Prilikom spuštanja kukova ruke podići iznad glave i obrnuto. Ponoviti šest do deset puta. ( Obavezno voditi računa o disanju!)

4.

 


 

Vježbe istezanja, položaj ležeći na ledjima, potrebno je da savijemo koljeno, povučemo prema grudima, obuhvatajući objema rukama, podižući istovremeno glavu, uz pravilno disanje(udah na nos, izdah na usta).

 

Ovdje možete pruzeti sadržaj :

Saveti za roditelje- kako se ophoditi prema deci tokom pandemije COVID-19

Pravilno vodjenje racuna o licnoj higijeni med sestra njeg

Vježba I -pedagog

Back To Top
Translate »